povratak

Obilazak pogona za preradu ribe Gaženica

Press release 12.09.2013.

U sektoru zdrave hrane Adris grupa djeluje putem svog društva Cromaris d.d. koji je najveći proizvođač bijele ribe na Jadranu. Adris je ušao u posao sa zdravom hranom 2008. i 2009. godine preuzimanjem tvrtki Cenmar, Marimirna, Marikultura Istra i Bisage te njihovim objedinjavanjem u Cromaris. 
 
Cromaris je danas vodeći hrvatski te jedan od 15 najvećih svjetskih proizvođača bijele ribe. U posljednjih pet godina Cromaris je učetverostručio prodaju svojih proizvoda. Današnja proizvodnja kreće se oko 4.000 tona ribe, a prodaja Cromarisa u 2013. godini rasla je po stopi od 35 do 40%. Plan za 2014. je proizvodnja 5.000 tona i ulazak u 10 najvećih uzgajivača bijele ribe na Mediteranu.
 
Više od 65% proizvodnje Cromaris izvozi, ponajviše u Italiju, najveće tržište brancina i orade u svijetu. Uz Italiju, svoje proizvode izvozi i u Sloveniju, Poljsku, Češku, Austriju, Mađarsku, BIH, Srbiju i Crnu Goru, rekao je danas na susretu s novinarima predsjednik Uprave Cromarisa, Goran Markulin. Istaknuo je kako su u posljednje četiri godine u snažnom investicijskom ciklusu značajno modernizirani proizvodni kapaciteti Cromarisa.
 
Više od 200 milijuna kuna Cromaris je uložio u modernizaciju tehnologije. Postojeća uzgajališta Košara, Lamjana, Budava i Limski kanal opremljena su najmodernijom  opremom, a ove je godine aktivirano i novo uzgajalište Velo Žalo. Izgrađen je i novi preradbeno otpremni centar u Gaženici kod Zadra. Cromaris danas posjeduje i najveći brod za akvakulturu na Jadranu. U tijeku je i projekt modernizacije mrijestilišta u Ninu, kazao je Markulin. 
 
Najvažnija konkurentska prednost Cromarisa koju kupci prepoznaju je svježina i kvaliteta proizvoda. Naime, svježa riba dostavlja se do kupaca u roku 24 sata od izlova iz mora. Uz svježu ribu – brancin, oradu, hamu, zubatac i pagar - Cromaris proizvodi i školjke te delikatesne proizvode. 
 
Cromaris, koji svojim radom znatno pridonosi proizvodnoj i izvoznoj industriji Hrvatske, planira povećanje proizvodnje do 10.000 tona godišnje i učvršćivanje pozicije među najvećim svjetskim proizvođačima bijele ribe.