povratak

Cromaris dobio ASC certifikat za sva svoja uzgajališta!

Cromaris je jedan od vodećih svjetskih proizvođača mediteranske bijele ribe fokusiran na vrhunsku kvalitetu i svježinu svojih proizvoda. Inovacije, održiva marikultura te zaštita okoliša ugrađeni su u naše temeljne korporativne vrijednosti i poslovnu praksu.


U skladu sa strategijom tvrtke, Cromaris je prijavio i uspješno dobio ASC certifikat za svoja uzgajališta brancina, orade i hame, ovjeren od strane neovisnog revizora DNV GL Business Assurance Norway. Cromaris je time postao jedini proizvođač mediteranske bijele ribe koji je dobio ASC certifikat za sva svoja uzgajališta i sve tri komercijalizirane vrste, brancina, oradu i hamu, uključujući organic portfelj proizvoda. ASC certifikat zahtijeva da uzgajališta ispunjavaju stroge zahtjeve i garantira kupcima da je Cromaris riba proizvedena na društveno i okolišno odgovoran način. Cromaris je također dobio Chain of Custody (CoC) certifikat za svoj pogon za preradu ribe. CoC certifikat jamči da se ASC certificirana riba pravilno rukovodi i drži odvojeno od ribe koja nije certificirana kroz cijeli lanac opskrbe od uzgajališta do stola.


„Ponosni smo što smo dobili standard ASC za sve naša uzgajališta. To je odraz naše strategije u vidu razvoja održive marikulture vrhunske kvalitete i najsvježije mediteranske ribe na tržištu. Važno je naglasiti da smo certificirali sva naša uzgajališta - 100% proizvodnje. Naša strategija je jamčiti ove standarde svim našim kupcima i potrošačima. Svi kupci koji rade s Cromarisom mogu biti 100% sigurni da će dobiti ribu s certifikatom ASC. To je princip kojeg slijedimo u provođenju svih naših standarda, kao i svih karakteristika proizvoda branda Cromaris “, rekao je predsjednik Uprave Cromarisa Goran Markulin.
"Ovo je impresivno dostignuće za Cromaris i zaista nam je drago da vidimo njihovu posvećenost minimiziranju okolišnih i društvenih utjecaja njihovih uzgajališta", rekla je Esther Luiten, komercijalna direktorica ASC-a. „Certificiranje svih njihovih uzgajališta brancina, orade i hame s ASC standardom znači još jednostavniji izbor odgovorno proizvedene ribe za njihove kupce. ASC standard za brancina, oradu i hamu još su relativno novi, ali već vidimo veliku potražnju proizvođača koji žele potvrditi svoju odgovornu poslovnu praksu. "


Cromaris posjeduje 5 uzgajališta za proizvodnju brancina, orade i hame, smještenih na hrvatskoj strani obale Jadranskoga mora. Glavno tržište je Italija, sa snažnim rastom na srednjoeuropskim tržištima, uključujući Francusku, Njemačku, Švicarsku i druga tržišta.
Aquaculture Stewardship Council (ASC) neovisna je međunarodna neprofitna organizacija koja upravlja vodećim svjetskim programom certificiranja i etiketiranja za odgovornu akvakulturu. Suradnja ASC-a sa proizvođačima, prerađivačima, maloprodajnim i prehrambenim tvrtkama, znanstvenicima, konzervatorskim grupama, društvenim nevladinim organizacijama i javnošću ostvarena je u cilju promocije najbolje prakse u industriji, a rezultat je certificiranje ekološki i društveno odgovornih proizvoda zajedno sa nagrađivanjem odgovornog poslovanja u marikulturi.

 

ASC javno priopćenje možete pročitati na https://www.asc-aqua.org/news/latest-news/cromaris-obtains-certification-for-100-of-its-seabass-seabream-and-meagre-farms/

 

ASC FARM CERTIFICATE